Som stridspilot och överstelöjtnant har Robert Karjel flera gånger byggt upp och lett organisationer som på kort tid har klarat ”det omöjliga” under extrema förhållanden – från Estoniakatastrofen och piratjakt utanför Somalias kust, till att sätta upp en division räddningshelikoptrar i Afghanistan.
Inför uppdraget fick han mycket kort tid på sig att förbereda sig och sitt förband på insatsen. Organisationen var präglad av tidigare misslyckanden inom försvarsmaktens helikopterverksamhet, där prestigeprojekt kraftfullt försenats och många kollegor omkommit i flyghaverier.Under insatsen lyckades dock den fartygsstyrka som Karjel och hans division ingick i avvärja mer än 100 piratattacker och eskortera mat och mediciner till miljontals svältande i Somalia.. Robert Karjel inspirerar kring hur man föder framgångsrika organisationer genom att skapa drivkraft hos individen. Han visar också med konkreta exempel på hur lagsamverkan åstadkoms, och hur beslutsprocesser under press kan förstås och underlättas.
Även om man inte kan förutse när det oförutsedda inträffar, går det att förbereda sig inför det. Robert Karjel beskriver krisens tre avgörande dimensioner – Tid, Förmåga och Kommunikation – utifrån egna starka upplevelser och exempel.
Robert är en av få föreläsare som har gått hela varvet, som har förmågan att koppla bred egen erfarenhet med allmänmänsklig reflektion. Det gör att upplevelser från så vitt skilda händelser som räddningsinsatsen under Estonia, svåra moraliska dilemman vid piratjakten utanför Somalia eller känsliga förhandlingar på högsta politiska nivå med Pentagon, också blir giltiga i helt andra sammanhang där kriser kan eller har uppstått med svåra konsekvenser som följd.
Robert Karjel är författare och föreläsare med en bakgrund inom Försvarsmakten som utbildad stridspilot och överstelöjtnant. Han har en civilingenjörsexamen i teknisk fysik och har också utbildats i amerikanska marinkåren.
Hållbart ledarskap – vilken slags värld vill vi vara med och bygga.
För ett företag är det inte längre tillräckligt att producera den bästa produkten utifrån pris och kvalitet, eller för en offentlig verksamhet att bara lösa sitt uppdrag inom ramen för givna regler och budget. Istället förväntas alla ständigt göra hållbara val, enligt svåröverblickbara mönster som ständigt skiftar form.
Samtidigt är de strukturer vi omger oss med oftast utformade för att undvika att göra fel. Och när vi ställs inför en situation, där vi måste göra etiska eller rent utav politiska ställningstaganden, kan vi inte finna stöd i regler och bestämmelser utformade för helt andra förhållanden. Robert Karjel visar hur man istället måste utgå ifrån organisationens löfte – den gemensamma överenskommelse man sedan tidigare byggt upp om vilka man vill vara och vad man vill stå för inför kunder, ägare och hela samhället i övrigt.